MNDA-gefinancierde studie onthuld mogelijkheid voor een snellere diagnosis.

18-11-2010

Wetenschappers aan de Universiteit van Oxford staan dicht bij het ontdekken van een nieuwe manier om de diagnose te stellen van een motor neuron ziekte.

Een nieuwe wetenschappelijke studie heeft misschien een ontdekking gedaan die de snelheid, waarmee de diagnose van een motor neuron ziekte gesteld kan worden, drastisch verbetert.

Volgens de Motor Neurone Disease Association (MNDA) is het onderzoek naar deze ziekte gehinderd door een gebrek om accuraat het voortschrijden van de ziekte in kaart te brengen, en zodoende te kunnen volgen vanaf de vroegste stadia.

Maar een MNDA-gefinancierd onderzoek dat werd doorgevoerd door de Universiteit van Oxford, heeft MRI scans gebruikt om een patroon te vinden van zenuwcellen dat zou kunnen leiden tot de ontdekking van een belangrijke biomarker, die patiënten met een motor neuron ziekte kan identificeren.

Hoofdonderzoeker Dr. Martin Turner zei dat het vinden van deze biomarker de diagnosis van de conditie heel wat accurater zal maken en beduidend sneller.

De directeur van Onderzoek en Ontwikkeling van MNDA, Dr Brian Dickie, reageerde als volgt op het nieuws: “MRI scanning opent een opwindend venster op de hersenen.

“Het begrijpen van deze veranderende gebeurtenissen zal centraal staan in de ontwikkeling van behandelingen in de toekomst.”

Elk jaar krijgen 2 in elke 100.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk de diagnose van Motor Neuron ziekte, volgens MNDA statistieken.

 

Vertaling: Rita De Bruyne

Bron: ALS Independence

Share